Morvai és a jog

Ingyenes jogi ismertető Morvainak

Morvai Krisztina szerint a bírósági rendzavarás is jogos, ha a csőcselék teszi


Budaházy György alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete ügyében folytatott 2008. január 23-i bírósági tárgyalást Morvai Krisztina is „megtisztelte” jelenlétével. Amikor a tárgyalás kezdetén az ügyész belekezdett a vádbeszédbe, a viselkedni nem tudó, beszűkült tudatállapotú, szocializálatlan közönség egyből huhogni kezdett. Tőlük nem is várhatnánk mást, hiszen ez jellemző az árpád-sávosok kultúrájára. Úgy gondolták, majd a hangos „húúúúú!”-zásokkal ellehetetlenítik az ügyész munkáját, aki félelmében kiszalad a teremből és ezzel megszűnik a vád. Nem így lett. Később, mikor a bírónő felolvasta a vádlott inkriminált beszédeit, azt is hangos tapssal és bekiabálásokkal zavarták meg. A bírónő ekkor több rendbontót felszólított, hogy hagyja el a termet, mire a második sorban figyelő Morvai, aki állítólag jogász és aki egykoron maga is bíró volt, ülve (a bírósági tárgyalás, a bíróhoz intézett mondatokat rendszerint állva tesszük meg. Ez több évszázados tradíció, melyet minden bíró megkövetel.) közbeszólt és a tárgyalás nyilvánossága alapelvére hivatkozva oktatta ki a bírót.Végül a vádlott ügyvédje, Gaudi Nagy Tamás utasította rendre a rendzavarókat, akinek vélhetően kezdett kínos lenni elvbarátai viselkedés. Nem gondoltuk, hogy egyszer erre is szüksége lesz, a híres bűnpártolónak, de most már nincs min meglepődni.


Tehát: Jogi ismertető Morvainak


"Büntetőeljárási törvény 245. § (2) Azt, aki a tárgyalás rendjét zavarja, a tanács elnöke rendre utasítja, ismételt vagy súlyos rendzavarás esetén a tárgyalásról kiutasíthatja, illetőleg kivezettetheti. A tanács elnöke ugyanígy jár el azzal szemben, aki a tárgyalás szabályszerű menetét zavarja.

(3) A tanács elnöke rendelkezhet úgy, hogy a rendzavaró vagy az, aki a tárgyalás szabályszerű menetét zavarja, a tárgyalóterembe azon a tárgyalási napon nem térhet vissza.

(4) A bíróság a rendzavarót vagy azt, aki a tárgyalás szabályszerű menetét zavarja, rendbírsággal sújthatja, a tárgyalásról való kivezetése vagy kiutasítása esetén a rendzavarás napján tartott tárgyalás befejezéséig őrizetbe veheti."


Talán, ha egyszer, egyetlen egyszer, nem csak a jogaikat, hanem a kötelességeiket is ismernék a mélyen tisztelt hős hazafiak, már sokkal előrébb lennénk. Az eddigiek alapján azonban nem sok remény van erre.